De afsluiting in vogelvlucht
donderdag 11 april 2024

Vandaag start de afsluiting van de spoorwegovergang Vierpaardjes. Deze zal duren tot 07.00 uur op woensdag 8 mei 2024. Tijdens de afsluiting worden grootschalige werkzaamheden uitgevoerd waarmee gemeente Venlo en ProRail de nieuwe onderdoorgang weer een stap dichterbij brengen. Zo wordt het dak van de onderdoorgang (de zogeheten ‘spoordekken’) op zijn plek geschoven en wordt de huidige tijdelijke weg uitgebreid. Na de afsluiting hebben de aannemers weer voldoende werkruimte om door te bouwen aan de nieuwe onderdoorgang, terwijl het verkeer veilig het spoor kan blijven oversteken.

Bekijk hier de omleidingsroutes

Wat gaat er de komende weken gebeuren?

We sommen de belangrijkste momenten en informatie hier op:

• Het spoor wordt op zaterdag 13 april buiten dienst gesteld voor de werkzaamheden. Vanaf die dag rijden er tijdelijk geen treinen van en naar station Venlo vanuit Roermond en Duitsland. Door continu slim te plannen en werkzaamheden naar voren te trekken, kan het spoor een dag later buiten dienst gesteld worden dan eerder gecommuniceerd is. Het moment waarop de treinen weer rijden blijft hetzelfde.

• Over het spoor naar Roermond rijden vanaf maandag 22 april (05.00 uur) weer treinen.

• Over het spoor naar Duitsland rijden vanaf donderdag 25 april (05.00 uur) weer treinen.

• De eerste twee weken van de afsluiting, van 11 tot en met 23 april, wordt er 24 uur per dag gewerkt op en rond het spoor. Hierdoor zullen omwonenden ook in de avond en nacht overlast door geluid en/of trillingen ervaren.

Voor ongeveer 130 huishoudens zal de overlast in de nacht van 13 op 14 april en in de nacht van 14 op 15 april dusdanig zijn, dat aannemer Mobilis (op verzoek van de gemeente Venlo) hen vervangend verblijf heeft aangeboden.

Om de overlast tijdens de gehele afsluiting zo veel mogelijk te beperken, is een tijdelijke geluidswal (in de vorm van containers) geplaatst op de plek van de voormalige Vierpaardjes woningen.

• Het grootste deel van deze geluidswal blijft ook na de afsluiting staan om overlast te beperken (dit staat in het bestemmingsplan).

• Een kleiner deel dat als extra maatregel is ingezet om de overlast te beperken, wordt na de afsluiting weer weggehaald.

• Op woensdag 1 mei (Duitse dag) wordt de Guliksebaan vervroegd geopend voor verkeer.

Iedereen die geïnteresseerd is in de werkzaamheden kan van 12 tot en met 26 april een uniek kijkje over de bouwhekken nemen. Deze speciale kijkerstribune is 24 uur per dag geopend en te voet of met de fiets te bereiken via de Broekestraat. Wil jij uitleg krijgen van een expert? Kom dan langs wanneer er live toelichting wordt gegeven.

De planning in één oogopslag

 

Planning afsluiting spoorwegovergang Vierpaardjes. De werkzaamheden duren van 11 april t/m 8 mei. De 24-uurswerkzaamheden vinden plaats van 11 t/m 23 april. Er rijden geen treinen van 13 t/m 24 april. De Guliksebaan is weer open vanaf 1 mei.

Project Vierpaardjes is een samenwerking met