Over Vierpaardjes

Bijna dagelijks is er sprake van opstoppingen en oponthoud rondom de spoorwegovergang die in Venlo bekend staat als ‘de Vierpaardjes’. Deze vormt, samen met de ‘Roermondsepoort’, de enige route om vanuit stadsdeel Venlo-Zuid in het centrum van Venlo te komen, en andersom. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de spoorwegovergang Vierpaardjes aangemerkt als een onveilige spoorwegovergang. Dit omdat er een aantal sporen gekruist worden en de overgang intensief gebruikt wordt.

Vele jaren stond de wens voor een onderdoorgang op de plek van spoorwegovergang Vierpaardjes hoog op de agenda, en nu is de schop écht de grond in gegaan. Tot en met 2025 werken we aan de bouw van de onderdoorgang die gaat zorgen voor een veiliger, betrouwbaarder en beter bereikbaar Venlo, waar fietsers en voetgangers gescheiden van snelverkeer en hulpdiensten door het gebied kunnen reizen. In de plannen hebben we aandacht voor groen en kijken we uiteraard goed naar de leefbaarheid in de directe omgeving.

Werkzaamheden brengen altijd hinder met zich mee, zeker als ze op een druk punt midden in de stad plaatsvinden. Overlast kunnen we helaas niet voorkomen, maar wel zoveel mogelijk proberen te beperken. Dit doen we bijvoorbeeld door de werkzaamheden slim te plannen. Zo kan de spoorwegovergang zo veel mogelijk openblijven en hoeft deze maar enkele keren kort afgesloten te worden.

De komende jaren vragen we veel begrip en flexibiliteit van u als Venlonaar. Samen moeten we nog even op de tanden bijten. Let goed op elkaar en geef elkaar de ruimte. Naar verwachting rijdt u in de zomer van 2025 door de nieuwe onderdoorgang.

Veiliger, betrouwbaarder en beter bereikbaar. Met deze drie beloftes gaan we samen met ProRail nu aan de slag. Met steun van de Europese Unie, het Rijk en de provincie Limburg.

Wethouder Erwin Boom, gemeente Venlo: “Na jaren van planvorming en voorbereidingen kunnen we nu echt aan de slag met de bouw van de onderdoorgang Vierpaardjes. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van Venlo in vervulling. De nieuwe onderdoorgang is een belangrijke schakel om onze gemeente voor de toekomst veiliger en beter bereikbaar te maken én de leefbaarheid voor de omwonenden te vergroten. Het verkeer is vanaf 2025 eindelijk verlost van onveilige verkeerssituaties en lange wachttijden voor een gesloten spoorwegovergang. Het bouwen van de onderdoorgang zal helaas hinder veroorzaken. Dat is heel vervelend, maar niet te voorkomen. We moeten nu samen even op de tanden bijten voor een veiliger, leefbaarder en beter bereikbaar Venlo.​”

Project Vierpaardjes is een samenwerking met