Afsluiting

Van donderdag 11 april 05.00 uur tot en met woensdag 8 mei 07.00 uur 2024 is de spoorwegovergang Vierpaardjes afgesloten voor voetgangers, fietsers en auto’s. Met deze grootschalige werkzaamheden brengen gemeente Venlo en ProRail de nieuwe onderdoorgang weer een stap dichterbij.

De eerste twee weken van de afsluiting, van 11 tot en met 23 april, wordt er 24 uur per dag gewerkt op en rond het spoor. Rond diezelfde periode rijden er ook geen treinen van en naar station Venlo vanuit Duitsland en Roermond. Zie onderstaande planning voor exacte data.

Planning afsluiting spoorwegovergang Vierpaardjes. De werkzaamheden duren van 11 april t/m 8 mei. De 24-uurswerkzaamheden vinden plaats van 11 t/m 23 april. Er rijden geen treinen van 13 t/m 24 april. De Guliksebaan is weer open vanaf 1 mei.

 

Overgang vier weken afgesloten

Voor de veiligheid van omwonenden, weggebruikers en de aannemers wordt de spoorwegovergang tijdens de werkzaamheden vier weken afgesloten voor al het verkeer. In deze periode is er sprake van overlast door geluid, trillingen en/of verkeer. Aannemer Mobilis verwacht dat dit het ergst is tijdens de dagen en nachten van 13 tot en met 15 april en overdag van 22 tot en met 26 april.

Om de geluidsoverlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken, plaatst de gemeente Venlo een tijdelijke geluidswal in de vorm van extra containers. Deze blijven voor de duur van de gehele afsluiting (11 april tot en met 8 mei 2024) staan.

Lees hier meer informatie over de overlast tijdens de werkzaamheden.

Voor ongeveer 130 huishoudens zal de overlast gedurende de nachten van 13 tot en met 15 april dusdanig zijn, dat de gemeente Venlo aannemer Mobilis heeft verplicht om de betreffende bewoners een vervangend verblijf aan te bieden. Deze huishoudens krijgen hierover een brief van aannemer Mobilis.

Lees hier meer informatie over het vervangend verblijf.

Het dak van de onderdoorgang

De werkzaamheden tijdens de afsluiting starten met het tijdelijk weghalen van een deel van het spoor. Dan worden meerdere damwanden en funderingspalen geplaatst. Hierop wordt het dak van de onderdoorgang, de zogeheten betondekken, ingeschoven. Daarna wordt het spoor weer terug op zijn plek gelegd, boven op de betondekken. In de laatste week van de afsluiting wordt de huidige tijdelijke weg verlengd aan de kant van de Vierpaardjes. Na de afsluiting kunnen bestemmingsverkeer en hulpdiensten de tijdelijke weg weer gebruiken om het spoor over te steken, tot de onderdoorgang klaar is.

Door in vier compacte weken deze intensieve werkzaamheden uit te voeren, voorkomen gemeente Venlo en ProRail meerdere losse afsluitingen en momenten van hinder.

Lees hier meer informatie over de werkzaamheden die worden uitgevoerd.

Omleidingsroutes

Vanwege de afsluiting van de spoorwegovergang moeten alle voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens tussen 11 april en 8 mei een omleiding volgen.

Lees hier meer informatie over de omleidingsroutes.

Op Duitse dagen is het altijd extra druk in de binnenstad van Venlo. Omdat de spoorwegovergang Vierpaardjes afgesloten is op woensdag 1 mei, neemt de gemeente Venlo extra verkeersmaatregelen. De afsluiting ter hoogte van de Guliksebaan wordt daarom vanaf 1 mei al opgeheven.

Kijkerstribune

De grootte van het project en de locatie midden in het centrum maken de werkzaamheden bij de spoorwegovergang Vierpaardjes uniek. Daarom maken gemeente Venlo en ProRail het mogelijk om geïnteresseerden een uniek kijkje op het werk te geven. Het werkterrein is vanwege veiligheid namelijk volledig afgesloten. Een speciale kijkerstribune wordt opengesteld op de voormalige rotonde Guliksebaan/Broekestraat. Van 12 tot en met 26 april is deze 24 uur per dag geopend. De kijkerstribune is te voet of met de fiets te bereiken via de Broekestraat.

Lees hier meer informatie over de kijkerstribune.

Op basis van onze contacten als projectteam met het buurtteam en andere belanghebbenden, is een pagina opgesteld met de meest gestelde vragen. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt aan de hand van actualiteiten rondom het project.

Voor de direct omwonenden is een informatiefolder gemaakt. Deze hebben zij thuis ontvangen. U kunt de folder hieronder inzien.

Informatiefolder Vierpaardjes

Project Vierpaardjes is een samenwerking met