Tijdelijke weg Vierpaardjes geopend
woensdag 22 mei 2024

Eerste afsluiting spoorwegovergang Vierpaardjes zit erop

De eerste afsluiting van spoorwegovergang Vierpaardjes (van 4 tot en met 20 oktober) is ten einde. De werkzaamheden zijn succesvol uitgevoerd en de tijdelijke weg met fietspad over het spoor is sinds 20 oktober 2023 toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Dankzij deze tijdelijke weg hebben de aannemers voldoende werkruimte om op een veilige manier de nieuwe onderdoorgang te bouwen én blijven de omliggende woonwijken goed bereikbaar voor bewoners en hulpdiensten. De gemeente Venlo wil alle betrokkenen danken voor hun begrip.

Overlast viel mee

Voorafgaand aan de werkzaamheden deed de gemeente de oproep aan de stad om ‘samen door de zure appel heen te bijten’. Het is fijn dat de Venlonaren zich zo aanpasten aan de situatie. Doordat iedereen de aangegeven omleidingsroutes goed volgde, viel de overlast van de afsluiting over het algemeen mee. De afsluiting heeft uiteraard geleid tot meer drukte op sommige plekken in Venlo, dat is niet te voorkomen. Werkzaamheden brengen altijd hinder of overlast met zich mee, zeker als ze op een druk punt midden in de stad plaatsvinden. Die hinder en overlast proberen we zoveel mogelijk te beperken.

Werkzaamheden verlopen zoals gepland

Gedurende de afsluiting is het werk van beide aannemers volgens plan verlopen. Dat geldt ook voor de 24-uurs werkzaamheden in de spoorzone die hebben plaatsgevonden op 14, 15 en 16 oktober. Er was aangekondigd dat de afsluiting tot en met 20 oktober actief zou zijn. Omdat alles keurig volgens schema verliep, is de tijdelijke weg al op 20 oktober in de ochtend toegankelijk.

Tijdelijke weg voor bestemmingsverkeer

De komende twee jaar bouwen de aannemers verder aan de onderdoorgang. De spoorwegovergang blijft dan zoveel mogelijk open voor verkeer. De tijdelijke weg is smaller dan de weg die hier voorheen lag, de toegestane snelheid is hier teruggebracht naar 30 km per uur. Via de tijdelijke weg kan bestemmingsverkeer het spoor blijven oversteken. Het overige verkeer wordt nadrukkelijk geadviseerd om de adviesroute te gebruiken. Online navigatiesystemen zullen deze adviesroute blijven aangeven.

In het voorjaar van 2024 zal de spoorwegovergang nog een keer afgesloten worden voor al het verkeer. Dan is er ook tijdelijk geen treinverkeer mogelijk. Eind 2025 rijden de eerste auto’s en fietsers door de nieuwe onderdoorgang.

Project Vierpaardjes is een samenwerking met