Spoorwegovergang Vierpaardjes open voor verkeer
maandag 24 juni 2024

Vandaag (17 mei) vanaf 17.00 uur wordt de spoorwegovergang Vierpaardjes geopend voor verkeer. Voetgangers, fietsers en auto’s kunnen vanaf dat moment het spoor weer oversteken via de tijdelijke weg. Deze is succesvol gerepareerd en veilig om overheen te rijden. Alle andere grootschalige werkzaamheden zijn ook afgerond.

Tijdens de afsluiting is het dak van de nieuwe onderdoorgang aangebracht, het spoor terug op zijn plek gelegd en meer werkruimte gecreëerd. Het komende jaar bouwt ProRail veilig verder aan de onderdoorgang, terwijl de spoorwegovergang Vierpaardjes openblijft voor bestemmingsverkeer. In augustus 2025 rijden de eerste fietsers en auto’s door de nieuwe onderdoorgang. Eind 2025 is het omliggende gebied opnieuw ingericht. Daarmee is het project afgerond.

Verschillende maatregelen om overlast te beperken

Grootschalige werkzaamheden brengen altijd overlast met zich mee, zeker als ze op een plek midden in de stad plaatsvinden. Gemeente Venlo en ProRail namen verschillende maatregelen tijdens de afsluiting om die overlast zoveel mogelijk te beperken voor omwonenden. 130 huishoudens kregen voor twee nachten vervangend verblijf aangeboden, vanwege de verwachtte mate van overlast tijdens het eerste weekend met 24-uurswerkzaamheden. Meerdere huishoudens hebben hier gebruik van gemaakt. Preventieve beveiliging zorgde ervoor dat bewoners in dat weekend met een gerust hart hun huis konden verlaten. Verder werd een tijdelijke geluidswal met extra containers geplaatst om de overlast te beperken.

Erwin Boom, wethouder gemeente Venlo: “Vanaf het eerste weekend van de afsluiting sprak ik op de kijkerstribune regelmatig met omwonenden over hun ervaringen. Ondanks dat de overlast door geluid en trillingen zeker niet mals was, vertelden de meesten dat het tijdens het eerste weekend en de momenten die daarna volgden, gelukkig wel meeviel. Ik wil iedereen bedanken voor het begrip en de flexibiliteit. De nieuwe onderdoorgang is weer een grote stap dichterbij.”

De overlast beperkte zich niet tot het eerste weekend van de afsluiting. In nauw contact met buurtbewoners hebben gemeente Venlo en ProRail zich ingezet om die overlast zo goed mogelijk te beperken en te zoeken naar oplossingen. Zo werden er extra verkeersmaatregelen op de Onderste Molenweg en Bovenste Molenweg ingezet in verband met het sluipverkeer.

Nieuwe onderdoorgang steeds dichterbij

Met het inschuiven van de betonnen spoordekken worden de eerste contouren van de nieuwe onderdoorgang zichtbaar in de omgeving.

Dimitri Kruik, regiodirecteur ProRail: “Het inschuiven van de spoordekken was een indrukwekkende precisieklus. Ik ben trots dat het zo goed verlopen is. De grootste werkzaamheden aan het spoor zijn nu achter de rug.”

Kijkerstribune blijft langer staan

De kijkerstribune bleek een groot succes tijdens de afsluiting. Veel mensen namen via de tribune veilig een kijkje over de bouwhekken. Door dat succes hebben gemeente Venlo en ProRail besloten om de kijkerstribune langer te laten staan. De komende maanden kan iedereen de werkzaamheden blijven volgen. De tribune is te voet of met de fiets te bereiken via de Broekestraat.

Luchtfoto van de actuele situatie bij de spoorwegovergang Vierpaardjes. Het nieuwe deel van de tijdelijke weg is in beeld.

Project Vierpaardjes is een samenwerking met